preloader
2016-01-05

HETA ima tim od 130 stručnjaka za pružanje efikasnih usluga

Kompanija HETA ASSET RESOLUTION BiH postala je vodeća u BiH u stvaranju novih vrijednosti na samom startu ostvarivši upravljanje imovinom vrijednom više od 1.2 milijardi KM. Upravljanje „lošom imovinom“ bio je prilično nepoznat poslovni koncept u BiH do 2014. godine, kada ova kompanija i ulazi na tržište BiH. Danas, podružnice ove grupe postoje u Austriji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Sloveniji i Srbiji. 

Finansijska kriza

Timom od 130 visokokvalificiranih finansijskih, pravnih te stručnjaka iz oblasti imovinskih pitanja, koji je fokusiran na pružanje efikasne i profesionalne usluge u oblasti nekretnina, pokretnina i potraživanja, upravlja generalni direktor Manfred Gram.

On za Avaz pojašnjava da su kompanije ovakvog profila nastale kao odgovor na nagli rast nenaplativih potraživanja nakon finansijske krize 2008. godine, koja je rezultirala nedostatkom povjerenja investitoraKako bi izgubljeno povjerenje bilo vraćeno i tako stimuliran ekonomski razvoj i stabilnost finansijskog tržišta, došlo je do uspostave kompanija koje imaju zadatak da odvoje nenaplativa od takozvanih 'zdravih' potraživanja u bankama od sistemske važnosti, koje se suočavaju s ozbiljnim problemima solventnosti i da ih preuzmu na upravljanje“, kaže Gram.

Strateški cilj, govori Gram, jeste prodaja imovine na brz način uz očuvanje njene vrijednosti. „Stalni fokus na koncept 'rješavanja' dopušta nam da kreiramo novu vrijednost i tako podržimo ekonomski razvoj u državi. Sa raznovrsnim portfeljem komercijalnih, rezidencijalnih i industrijskih nekretnina lociranih širom BiH, kao i putničkih i teretnih vozila, poslovne opreme i industrijske mašinerije, možemo s pravom reći da smo u poziciji predvodnika novih ulaganja u BiH kao i da smo prva adresa za domaće i strane ulagače“, kaže naš sagovornik.

Radna mjesta

Osim toga, agenti proaktivno traže ulagače koji planiraju brzo pokrenuti poslovanje, što će rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta, generiranjem prihoda i općim ekonomskim rastom, sve što je BiH i potrebno. Jedan od takvih slučajeva bio je stambeno-poslovni kompleks Nova Vogošća. Dogovor o preuzimanju kompleksa postignut je zahvaljujući zajedničkim naporima bivšeg i sadašnjeg vlasnika kompanija BH Servis i HETA BiH i on je sada dostupan na tržištu za prodaju. Riješen je i slučaj stambeno-poslovne nekretnine u sarajevskom naselju Stup. Revitalizacija ovog projekta doprinijet će ponudi visoko kvalitetnih stanova i poslovnih prostora u Kantonu Sarajevo u prvoj polovini 2016. godine, kada će ova nekretnina biti ponovo predstavljena na tržištu”, otkriva Gram.

Značajni uspjesi

Kompanija HETA BIH postigla je značajne uspjehe i kada je riječ o rješavanju slučajeva iz portfelja industrijskih kompleksa. Prodat je kompleks bivše tvornice tekstila u Bosanskom Petrovcu i Gornjem Vakufu. Šoping centar CC1 u Kaknju i poslovna zgrada zvana Kubus u Sarajevu, također, imaju novog vlasnika. Mnogi dodatni dogovori blizu su zaključenja.


Navedeni podaci su prikupljeni iz izvora koji se smatraju pouzdanim.

HETA ASSET RESOLUTION BIH ne preuzima odgovornost za potpunu tačnost podataka, promjenu uslova ili opoziv ponude bez prethodne najave.