preloader
2015-06-22

Odluka o stečaju kompanije BH Airlines ne zavisi od HETA ASSET RESOLUTION BiH

U vezi sa izjavom premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fadila Novalića, o odluci o stečaju nacionalnog avioprevoznika BH Airlines, generalni direktor kompanije za upravljanje imovinom i potraživanjima HETA ASSET RESOLUTION BiH Manfred Gram pojašnjava da odluka o stečaju ne zavisi od ove kompanije.

“BiH Airlines je u vlasništvu Vlade Federacije BiH, i kao takva, Vlada FBiH donosi odluke o koracima koji trebaju biti poduzeti u cilju ispunjavanja postojećih ugovornih obaveza čime bi se trebao izbjeći stečaj. To bi bila krajnja, najnepovoljnija i posljednja opcija za bilo koju kompaniju u državnom vlasništvu,” kazao je Gram.

Uprave kompanija HETA i BH Airlines su intenzivno radile i uložile mnogo napora u pripremi različitih opcija za moguće koncepte restrukturiranja, a koje je Vlada FBiH trebala uzeti u razmatranje.

“Ukoliko Vlada FBiH odluči da ne prihvati nijednu od nekoliko ponuđenih opcija, i kada uvidi da je iscrpila sve mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju da pronađe rješenje za BH Airlines, te da shodno tome ne može preuzeti odgovornost za ugovorne obaveze, mi očekujemo da nam se to službeno saopšti u pismenoj formi,” dodao je Gram.

Gram je opovrgnuo navode da je Vlada FBiH ponudila da plati oko 80 posto trenutnog duga BH Airlines. “Zbog zaštite integriteta kompanije HETA moram naglasiti da takvu ponudu nismo dobili,” naglašava Gram.

Uprava kompanije za upravljanje imovinom i potraživanjima HETA ASSET RESOLUTION je i dalje posvećena iznalaženju optimalnog rješenja za dobrobit svih zainteresovanih strana.

“Mi ostajemo otvoreni za dijalog i nudimo našu ekspertizu u pronalaženju najpovoljnije opcije koja će rezultirati najboljim rješenjem za sve,” zaključio je Gram.Za više informacije molimo vas kontaktirajte:

Odjel za korporativne komunikacije

+387 (0) 33 706 117

+387 (0) 61 897 618


Navedeni podaci su prikupljeni iz izvora koji se smatraju pouzdanim.

HETA ASSET RESOLUTION BIH ne preuzima odgovornost za potpunu tačnost podataka, promjenu uslova ili opoziv ponude bez prethodne najave.